Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Haberler Haberler ve Hava Durumu

Haberler ve Hava Durumu

Sayın dinleyiciler, bugün 5 Şubat 2016 Cuma. Türkçenin Sesinde haberleri dinliyorsunuz.

-*--

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvador’da Türkiye - Ekvador İş Forumu'na katıldı.

Erdoğan, “Küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerekiyor. Bu noktada, Güney Amerika ile ilişkilerimizin gelişmesini önemsiyoruz. Bugün Ekvador’un potansiyelini keşfetmek için buradayız. İmkânlarını nasıl değerlendireceğimizi konuşacağız.” dedi.

-*--

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kış Ekonomik Tahminler raporu yayımlandı.

Raporun Türkiye bölümünde, uyumlu para politikası ve hükûmetin ücretleri artırması nedenleriyle ekonominin büyüyeceği belirtildi.

Yeni raporda, Türkiye’nin büyüme tahmini yüzde 3,2’den 3,4’e yükseltildi.

Ayrıca, Türkiye’deki işsizlik oranı tahmini, 11,2’den 10,7’ye düşürüldü.

-*--

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Suriye konusuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Lu Kang, “Suriye krizi, karmaşık bir süreç. Çözümün tek gerçekçi yolu barış müzakereleri. Tarafların bunu sürdürmek için gayret göstermesi gerekiyor." dedi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura dün, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alındığını, bir sonraki görüşmenin 25 Şubat'ta yapılacağını söylemişti.

-*--

Afrika'da milyonlarca kişi kıtlık riskiyle yaşıyor.

Afrika, son birkaç aydır en şiddetli sıcaklık ve kuraklıkla karşı karşıya bulunuyor. Bölgede, El Nino’nun da etkisiyle son 30 yılın en sıcak dönemlerinden biri yaşanıyor. Buna bağlı olarak Afrika'nın güneyinde 14 milyona yakın kişi açlıkla mücadele ediyor.

Dünya Bankası, konuyla ilgili kasım ayında bir rapor yayımlamıştı. Raporda, “Sera gazı etkisi devam ederse 2030'a kadar çoğu Afrikalı, 100 milyondan fazla kişi yoksullukla karşı karşıya kalacak.” uyarısı yapmıştı.

-*--

Doğal kan yerine kullanılabilecek "yapay kan" üretildi. Çukurova ve Ankara Üniversitelerinden bilim adamları yapay kan üretmeyi başardı. Yaklaşık 4 yıldır süren çalışmalar sonucunda, "biomalzeme" adı verilen yapay kan üretildi.

Çukurova Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Dikmen, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dikmen, “Yapay kan, hemoglobinin manyetik nanopartiküller üzerine eklenmesiyle üretiliyor. Bu kan, acil durumda hastaya uygulanabilecek. Yine bizlerin geliştirdiği yöntemle normale dönen hastadan uzaklaştırılabilecek. Böylece yapay olan şey, insan doğal döngüsüne müdahale edemeyecek.” diye konuştu.

-*--ve spor

Türk Hava Yolları Avrupa Basketbol Kupası’nda son 16 maçları oynanıyor.

Dün akşam oynanan maçta Darüşşafaka Doğuş, Sırbistan temsilcisi Kızılyıldız’ı 69-66 mağlup etti.

Darüşşafaka, gruptaki ilk galibiyetini aldı.

Turnuvada bu akşam bir Türk derbisi oynanacak.

Anadolu Efes, grupta yenilgisiz lider durumdaki Fenerbahçe’yi ağırlayacak. Maç, Türkiye saati ile 20.30’da başlayacak.

Bu mücadele Anadolu Efes’in turnuvadaki 300. karşılaşması olacak.

-*--

Türkçenin Sesinde haberleri dinlediniz.

 

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP