Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Haberler Haberler ve Hava Durumu

Haberler ve Hava Durumu

Sayın dinleyiciler, bugün 18 Temmuz 2016 Pazartesi. Türkçenin Sesinde haberleri dinliyorsunuz.

-*--

15 Temmuz Cuma günü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik darbe girişiminde bulunuldu. Ordu içindeki bir grup tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe Devlet Yönetimi, asker, polis ve halkın olağanüstü çabasıyla kısa sürede etkisiz hale getirildi. 

Olayla ilgili ilk açıklama Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım "Kanunsuz bir eylem söz konusu. Demokrasiye zarar verecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Bunu yapanlar bedelini ağır ödeyecek." dedi.

Bu dakikalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı yayına bağlanarak halka meydanlarda ve havaalanlarında toplanma çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu silahlı kuvvetlerimizin içinde bir azınlığın, paralel yapılanmanın teşvik ettiği, ülkemizin birliği, beraberliğine yönelik bir harekettir. Bedelini çok ağır ödeyecekler. Tarih boyunca darbeciler başarılı olamamıştır. Meydanı onlara bırakamayız. Milletime çağrı yapıyorum meydanlara gelin ve meydanlarda bunlara gereken cevabı verin.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı camilerden de ezan ve salalarla duyuruldu.

Bu çağrıya karşılık verip sokaklara çıkan ve ülkesini savunan milyonlarca insan darbe girişimine karşı onuruyla direndi. Asker, polis ve halkın ortak direnişinde 161 kişi şehit oldu.

Türkiye'nin 81 ilinde vatandaşlar, darbe girişimine tepki göstermek için ellerinde Türk bayraklarıyla meydanlara akın etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uyan binlerce vatandaş, cuma gününden bu yana meydanlarda "demokrasi nöbeti" tutmaya devam ediyor.

-*--

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişimine tepki göstermek amacıyla konutunun bulunduğu Kısıklı'da toplanan vatandaşlara seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başını Amerika’dan isteyeceğiz. Dostlarımızın da tavrını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ABD'de yaşayan Türkler de FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi için Beyaz Saray'ın internet sayfasında imza kampanyası başlattı.

-*--

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Başbakan Binali Yıldırım'ı telefonla arayarak Türkiye'deki darbe girişimine katılan ve helikopterle Dedeağaç'a kaçan askerlerin iadesine ilişkin sürecin başlatıldığını bildirdi. Çipras görüşmede, Türkiye ile ilişkileri yakın tutma arzusunda olduğuna dikkati çekti.

Başbakan Yıldırım ise Yunanistan hükümetinin duyarlılığı ve desteği için teşekkür etti ve gündemde bulunan çeşitli projelerin bir an evvel sonuçlandırılması arzusunu ifade etti.

-*--

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösteren çok sayıda ülkeden de hükümete destek mesajları geldi.

Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cibuti, Çin, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fransa, Irak, İran, İtalya, Kanada, Karadağ, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Makedonya, , Romanya, Sırbistan, Slovakya, Somali, Suriye muhalefeti, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’ın yanı sıra Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa, Parlamentosu, Dünya Müslüman Alimler Birliği, AGİT ve NATO da darbe girişimi kınadı, Türkiye yönetimi ve halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurguladılar.

-*--

Türkçenin Sesinde haberleri dinlediniz.

 

 

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP