Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Haberler Haberler ve Hava Durumu

Haberler ve Hava Durumu

Sayın dinleyiciler, bugün 9 Ağustos 2016 Salı. Türkçenin Sesinde haberleri dinliyorsunuz.

-*--

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus haber ajansı Tass ve devlet televizyonu Rossiya 24'e ortak röportaj verdi.

Erdoğan ilk olarak, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Darbe girişiminde bulunanların hesap edemedikleri bir şey vardı. Onların sızdığı devlet kurumlarında vatanseverler de var. Hepsinin ötesinde uçak ve helikopterlerle yapılan saldırılar karşısında dimdik ayakta duran bir millet var. 240 şehidimiz ve 2 bin 200’e yakın yaralımız var. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesini talep ettik ve ABD’ye 85 koli belge-bilgi gönderdik. Artık Gülen'in Türkiye'ye en kısa zamanda iade edileceğini umuyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye sorunuyla ilgili de konuştu. Erdoğan, "Suriye’ye barışı getirme noktasında artık en önemli aktör birinci derecede Rusya Federasyonu’dur. Rusya ve Türkiye olarak bu işi birlikte çözmeliyiz diye düşünüyorum." dedi.

-*--

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız Le Monde gazetesine açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, darbe girişimi sonrası Avrupalıların, Amerikalılar gibi Türkiye’ye yeterli destek vermediğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “TBMM ve MİT bombalandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi savaş uçakları tarafından hedef alındı. Batılı yöneticiler empati yapmak yerine ters bir reaksiyon gösterdiler. Bu bizi üzdü, bu kabul edilemez.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) de Türkiye’ye karşı samimi davranmadığının altını çizdi ve “53 yıldır kapısında beklediğimiz Birlik, Türkiye’den başka hiçbir ülkeye böyle davranmadı. Vize muafiyetinin uygulanmaması durumunda sığınmacı anlaşmasının devam etmeyecek.” ifadelerini kullandı.

-*--

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg şehrinde yüz yüze görüşecek.

24 Kasım'da yaşanan uçak krizinden sonra ilk kez bir araya gelecek Erdoğan ve Putin görüşmesinin, iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından yol haritası niteliği taşıması bekleniyor.

-*--

TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşturulan bir heyet, Kanada'daki temasları çerçevesinde ülke basınının önde gelen isimleriyle bir araya geldi.

TBMM Heyeti Başkanı Kani Torun, yaptığı konuşmada, Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşananları özetledi. Torun, “Dünya kamuoyuna Türkiye’de yaşananları tam ve doğru anlatmak için yola çıktık. Batı basının darbe girişimine ve FETÖ’ye yaklaşımı gerçekleri yansıtmıyor.” dedi.

-*--

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD’nin bulunduğu yönündeki iddiaları yanıtladı.

Trudeau, “Buna tepkimizi gösterdik, tamamen saçmadır. Yayınlanan her şeye cevap vermeyeceğim. Doğru olup olmadıklarını söyleyemem. Doğru olan tek şey, demokratik yollarla seçilmiş Türkiye hükümetini ve Türkiye halkını desteklediğimizdir.” ifadesini kullandı.

ABD’nin darbe girişimi sonrası Türkiye’ye üst düzey bir ziyaret yapılmaması sorusunu da “Türkiye bir NATO müttefiki, dost ve ortaktır.” şeklinde cevapladı.

-*--

15 Temmuz'da şehit olanların anıları İstanbul ve Ankara’da kurulacak olan "15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi"nde yaşatılacak. Müzede tanklarla ezilen araçlar, şehitler ve gaziler ilgili bilgi ve hatıralar, o güne ait fotoğraf, video ve ses kayıtları da bulunacak. Ayrıca "15 Temmuz Şehitler Kitabı" de okuyucuyla buluşacak.

-*--

 

Türkçenin Sesinde haberleri dinlediniz.

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP