Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Haberler Haberler ve Hava Durumu

Haberler ve Hava Durumu

Sayın dinleyiciler, bugün 14 Aralık 2016 Çarşamba ve Müslümanların kadim yurdu Halep’te tarifi imkânsız bir vahşet yaşanıyor.

Suriye devriminin sembol şehri Halep, 5 yıldır misket, varil, fosfor bombaları, balistik füzeler ve tüm konvansiyonel saldırılara rağmen direndi. 3 ay önce kuşatılan kent, Şam, Humus, Dera'da olduğu gibi açlık ve yokluğa mahkûm edildi. 20 gün önce başlayan kara harekâtı ile yüzde 90'ı işgale uğrayan kent, geçen sürede 2 bin şehit, 20 binden fazla yaralı verdi.

Kentin doğusunda mahpus siviller, Rus uçaklarının bombalarından kurtulanlar Şii milisler tarafından diri diri yakılıyor. Hayatta kalmak içinse teslim olmak yetmiyor; rejim, silahsız erkekler bir yana, kadın ve çocuklara da kurşun yağdırıyor.

Halep’in doğusunda korkunç katliamlar devam ederken dün akşam 19.00 sularında Halep'in doğusundaki muhalif güçler ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda ateşkes sağlandı. Ateşkesle, ilk etapta bölgede sıkışan sivillerin Halep’in batısına çıkarılmasına öncelik verilecek ve ikinci etapta ise, kent merkezinin doğusundaki silahlı muhaliflerin güvenli şekilde tahliyeleri sağlanacaktı.

Ancak Esed rejimi ordusu ve İran komutasındaki Şii milisler, Halep'in doğusunda sağlanan ateşkesi ihlal ederek kuşatma altındaki bölgeyi ağır silahlarla vurmaya başladı. Halen kent merkezinin doğusunda kuşatma altındaki bölgede, rejim güçlerinin bulunduğu cephe hatlarından 10.30 sularında top ve havan atışları başladı. Muhaliflerin kontrolündeki yerleşim alanının farklı noktalarına, son 40 dakika içerisinde onlarca top ve havan mermisi düştü ve şu an 100 bine yakın sivil 6 kilometrelik bu alanda sıkışmış durumda.

-*--

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar nedeniyle dün akşam saatlerinde acil olarak toplandı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, "Muhalifler ayrılmaya başladı. Askeri operasyonlar durdu ve Halep'in doğusundaki savaş bitti. Suriye hükümeti Halep'in doğusunda yeniden kontrol sağladı." dedi. Churkin, bir gazetecinin "Halep'te sivillerin evlerine dönebileceğini söylediniz ama videoları görmediniz mi? Dönecek evleri kalmadı." sorusuna, "Gördüm, korkunç bir durum." diye cevap verdi. Muhaliflerin İdlib'e gideceğini belirten Churkin, "İdlib'i de bombalayacak mısınız?" sorusunu ise, "Lütfen daha nazik olun." şeklinde geçiştirdi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Konsey'de yaptığı açıklamada, bugünün Halep için son beş yıl içindeki en karanlık gün olduğunu ve Halep’in artık ölümle anılacağını söyledi. Rycoft, "Önümüzdeki günlerde yüzlerce ya da binlerce kişi öldürülecek ya da akıbetleri belirsiz bir şekilde kaybolacak. Halep'te kadınların tecavüze uğramamak için intihar ettiği, insanların diri diri yakıldığı yönünde haberler geliyor. Daha önce benzer katliamlar yaşandığında 'bir daha asla' demiştik ancak bugün aynıları tekrar yaşanıyor. Halep'in düşmesiyle savaş sona ermeyecek. Esed, özgürlükleri için ortaya çıkan insanların kalplerini ve zihinlerini asla kontrol edemeyecek. Esed, ülkesini yıkmasına yardım eden dış güçlere her zaman borçlu kalacak." ifadelerini kullandı.

-*-- 

Halep'te yaşanan insanlık katliamına Türk halkı tepkisiz kalmadı.

Masum insanların katledilmesine sessiz kalmayan yüzbinler Türkiye'nin dört bir yanında sokaklara döküldü. İstanbul'da binlerce kişi Suriye ve Türkiye bayraklarıyla İran Konsolosluğu’na yürüdü. Burada toplanan göstericiler tarafından 'Katil İran, Suriye'den defol!' şeklinde sloganlar atıldı.

Ankara’da ise birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu grup Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı. Grup yaptığı açıklamada, “Rusya, İran ve Suriye'nin rejim güçlerinin Halep'te yaptığı katliamı kınamak üzere toplandık. Dün gece Halep'te Rusya'nın desteklediği rejim güçleri, 100 bin sivili 6 kilometrelik bir alana sıkıştırdı. Dün gece dünya, tarihinin en kanlı gecelerinden birini yaşadı. Halep'te kadınların, tecavüze uğramamak için 'intihar fetvası' istediği haberini aldık.” İfadelerini kullandı.

-*--

New York ve Londra'da Halep'teki saldırılar protesto edildi.

Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar, İngiltere'nin başkenti Londra'da ve ABD'nin New York kentinde protesto edildi. Halep'teki duruma dikkati çekmek amacıyla sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen çok sayıda kişi, Londra'da İngiltere Başbakanlığı binası önünde, New York’ta ise Rusya Başkonsoloğluğu önünde bir araya geldi. Saldırıları soykırım olarak niteleyen göstericiler ellerinde Suriye rejimi, Rusya ve İran’ı kınayan dövizler taşıdı.

-*--

 

Türkçenin Sesinde haberleri dinlediniz.

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP