Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Haberler Haberler ve Hava Durumu

Haberler ve Hava Durumu

Sayın dinleyiciler, bugün 15 Aralık 2016 Perşembe. Türkçenin Sesi’nde haberleri dinliyorsunuz.

-*--

Suriye'de İran komutasındaki Şii milislerle Beşşar Esed ordusunun kuşatmasındaki doğu Halep'te, ateşkesin yeniden sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı.

Sivillerin bölgeden çıkmaya başlaması ve sürecin sorunsuz işlemesi halinde otobüslerle tahliyenin hızlandırılması öngörülüyor. Kuşatma bölgesindeki Anadolu Ajansı muhabirlerinin muhalif grupların komutanlarından aldığı bilgiye göre, muhalif savaşçıların cephe hatlarına sabah saatlerinde duyuru yapılarak ateşkese dönüldüğü ilan edildi. Ateşkes kapsamında bölgede yaşayan sivillerin otobüslerle tahliyesi başladı. İlk konvoyun yola çıktığı belirtiliyor. Sürecin sorunsuz devam etmesi durumunda sivillerin ardından muhalif savaşçılar da hızla tahliye edilecek.

Ateşkesin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmenin ardından sağlandığı; Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına garantör olduğu bildirildi.

-*--

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir televizyon kanalın katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) acil toplanması çağrısında bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Bu şekilde herkesi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz ki, Halep'te bir dram var, Halep'te facia var. Biz bunu durduralım ama öncelikle bu insanları ordan kurtaralım. Önümüzdeki süreçte bu çabalarımız devam edecek. Bu anlamda, bu ayın sonunda 27 Aralık'ta Moskova'da Türkiye, Rusya, İran üçlü toplantısını gerçekleştireceğiz. " diye konuştu.

-*--

Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar, İran'ın Ankara ve İstanbul'daki temsilcilikleri önünde protesto edildi.

Ankara’da sivil toplum kuruluşlarından oluşan grubun İran Büyükelçiliği önünde yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İnsanlık tarihi daha önce de vahşetler, katliamlar ve soykırımlar gördü. Fakat bu sefer başka, bu defa canlı yayında oluyor. Bu defa bütün dünyanın gözü önünde oluyor. İnsanlığın, Batı’nın, Amerika'nın ve tüm gayrimüslümlerin hayatın amentüsü gibi önümüze sunduğu ilkeler, insan hakları gibi ilkelerin yerle bir olduğunu gördük."

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılardan oluşan kalabalık bir grup ise, İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde Halep'teki sivillere yönelik saldırıları protesto etti.

Kalabalık grup yaptığı açıklamada, "Zulüm gün geçtikçe şiddetini artırırken, dünya üç maymunu oynamaya devam etmektedir. Gaziantep’in, Konya’nın, Diyarbakır'ın ve İstanbul’un kardeşi kadim şehir Halep, bütün bu sessizliğin içinde ölüyor. Yıllardır yaşam mücadelesi veren Halep’te ölüm kol geziyor. Ümran bebekler açlık içinde, bombalarla yıkılmış moloz yığınları arasında sessizce can veriyor. Halep’te bir tarih yok ediliyor. Halep bütün bu yıkıma rağmen ayakta kalmaya çalışıyor, direniyor, zulme başkaldırıyor. Uluslararası siyasi dengelere kurban edilen çocuklarımızı, kardeşlerimizi, İstanbul’dan ayrı görmediğimiz yıkılan Halep’imizi yalnız bırakmayacağız." ifadelerine yer verildi.

-*--

Halep’te sivillere yönelik saldırılara dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Saldırılar, başta başkent Kopenhag olmak üzere Danimarka'nın birçok şehrinde protesto edildi. Kopenhag'da parlamento binası önünde yaklaşık 7 bin kişinin katılımıyla "Meşaleli Protesto: Halep'te Sivillere Yönelik Katliamı Durdur" adlı eylem yapıldı.

Paris’te ise  bazı sivil toplum örgütlerinin girişimiyle Pompidou Sanat Merkezi yakınında düzenlenen gösteriye, yüzlerce kişi katıldı. Gösteriye katılanların bir bölümü, saldırılarda ölenlerin anısına mum yaktı. Yine çok sayıda kişi, Esed rejimi ve müttefiklerinin kanlı saldırılarına dikkati çekmek için kırmızı renkte elbise ve objelerle protestoya katıldı.

-*--

 

Türkçenin Sesinde haberleri dinlediniz.

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP