Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Programlar Damak Tadı Damak Tadı - Poğaça

Damak Tadı - Poğaça

POĞAÇA

Ahmet: Merhaba güzel günler, merhaba Şule. 

Şule: Herkese merhaba.

Ahmet: Merhaba Şule!

Şule: Herkese merhaba.

Ahmet: Ya ben sana “Merhaba Şule.” diyorum, sen niye “Ahmet” demiyorsun?

Şule: Merhaba Ahmet!

Ahmet: Nasılsın?

Şule: Ben iyiyim de sen çok daha iyisin sanırım.

Ahmet: Evet çok iyiyim.

Şule: Harika!

Ahmet: Şule “Bugün hangi yemeği yapacağız?” diye sormak istiyorum ama sormayacağım.

Şule: Aa! Neden.

Ahmet: Çünkü biliyorum, yine bana soracaksın.

Şule: Sana neden sorayım? Ben çok düşündüm ve karar verdim.

Ahmet: Öyle mi? Ne yapacağız peki?

Şule: Hamur işlerinden…

Ahmet: Kek!

Şule: Hayır kek değil, poğaça.

Ahmet: En sevdiğim hamur işi…

Şule: Hadi ya! Kek için de aynı şeyi söyledin. “Biliyor musun Şule, benim en sevdiğim hamur işi kektir.”

Ahmet: Şule ben böyle mi konuşuyorum?

Şule: Yani… Neyse bu tarif kolay, ama…

Ahmet: Ama ne Şule ama ne?

Şule: Of! Cümlemi bitiremiyorum ki… 

Ahmet: Tamam sustum.

Şule: Kolay ama biraz uzun sürüyor…

Ahmet: Olsun bugün çok aç değilim, beklerim ben.

Şule: Sağ ol ya! Ben de Ahmet nasıl bekleyecek diye düşünüyordum. Ahmet başlayalım mı?

Ahmet: Tamam.

Şule: Önce malzemeleri sayalım. Hadi bakalım.

Ahmet: Hemen şefim. Çünkü acıkmaya başladım… Aslında toktum. Demin ben tokum dedim…

Şule: Hiç şaşırmadım…

Ahmet: Duyuyorum Şule!

Şule: Evet biliyorum Ahmet.

Ahmet: Neyse sinirlenmeyeceğim… Sevgili dinleyicilerimiz malzemeler:

2 yumurta, sarının bir tanesi poğaçanın üzerine sürülecek. Bu çok önemliydi!                  

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı sıvıyağ

6-7 su bardağı un

1 paket yaş maya           

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz      

Aman çok yoruldum…

İç malzemeler şu şekilde:

Beyaz peynir    

Dereotu ya da maydanoz. Benden bu kadar.

Şule: Gerçekten çok yoruldun Ahmet. Sen dinlen biraz.

Ahmet: Çok iyi olur. Ben şuraya oturayım da seni izleyeyim. Bakalım poğaçayı nasıl yapıyorsun?

Şule: Tabii tabii izle, izle sen!

Ahmet: Bir şey mi dedin Şule? Yardım ister misin?

Şule: İyi olur,  hamur yoğururken senden yardım isterim.

Ahmet: Tamam.

Şule: Şimdi tarife geçiyorum.

Önce maya, şeker ve sütü derin bir kapta karıştırıyoruz ve beş dakika bekliyoruz.

-*--

Şule: Suyu, yumurtayı, yağı ve tuzu ekliyoruz.

Unu azar azar ekleyip yoğuruyoruz. Hamur ele yapışmasın.

Ahmet malzemeleri ekledim. Şimdi hamuru yoğuracağız...

Ahmet: Tamam, problem yok. Ben görüyorum buradan...

Şule: Ahmet beni sinirlendirme lütfen! “Hamuru yoğururken yardım ederim.” demedin mi?

Ahmet: Of Şule of, benden ne istiyorsun yine?

Şule: Hamuru yoğur sadece…

Ahmet: Tamam tamam, sinirlenme!

Ahmet: Daha ne kadar daha yoğuracağım?

Şule: Eline yapışmasın yeter.

-*--

Şule: Ahmet bence bu kıvam yeterli.

Ahmet: Şimdi?

Şule: Şimdi üzerini temiz bir örtüyle kapatıp dinlendirelim.

Ahmet: Ne kadar süre dinlenecek?

Şule: 45 dakika. Hamur kabaracak.

-*--

Şule: Ahmet! Bakar mısın, hamur çok iyi kabarmış.

Ahmet: Geliyorum! Oooo muhteşem!  Şimdi poğaçaları yapalım mı?

Şule: Yapalım. Önce hamurdan portakal büyüklüğünde parçaları alıyoruz ve avuç içimizde açıyoruz.

Ortasına peynirli karışımdan koyuyoruz. Sonra alt ve üst kısmını işte böyle birleştiriyoruz.

Sen fırın tepsisine yağlı kâğıt ser.

Ahmet: Ooo ooo iyice çırak olduk burada! Vallahi başka bir yemek programına geçeceğim.

Şule: Ahmet? Bir şey mi dedin? Duyamadım.

Ahmet: Eee şey, tepsiye yağlı kâğıt sermek çok eğlenceli bir iş ya, çok eğleneceğim… Onu dedim.

Şule: Hey Allah’ım… Neyse, şimdi poğaçaları tepsiye diziyoruz.

Yumurta sarısını fırçayla poğaçaların üzerine sürüyoruz.

Fırını doksan derece ısıtıyoruz ve poğaçaları pişiriyoruz.

Ahmet: Peki poğaçalar ne zaman pişecek?

Şule: Poğaçaların üzeri kızarsın.

Ahmet: Harika!

-*--

Ahmet: Şule! Poğaçalar kızarmış. Poğaçalar çok iyi kabarmış.

Şule: Of ya Ahmet, ne diyorsun sen? Ne bu heyecan?

Ahmet: Ne yapayım, çok güzel oldu. Şule, ben poğaçaları servis ederken sen de dinleyicilerimizle vedalaş istersen.

Şule: Evet sevgili dinleyicilerimiz, bu hafta da Damak Tadı’nın sonuna geldik. Siz de bu lezzetli poğaçaları evlerinizde yapabilirsiniz. Haftaya yepyeni bir tarifle görüşmek üzere… Hoşça kalın.

Ahmet: Hoşça kalın.

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP