Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş

Yeşil Dünyamız

Merhaba Sevgili Dinleyiciler!

Yeşil Dünyamız programımızda bu hafta, günlük yaşamımızda önemli bir yer tutan pillerin çevremiz ve bizim üzerimizdeki etkilerine göz atacağız.

-*--

Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeler ile çeşitli taşınabilir cihazlar, günlük yaşantımızın vazgeçilmez parçaları haline geldi. İşitme cihazları, uzaktan kumandalar, taşınabilir CD çalarlar, diz üstü bilgisayarlar ve yanımızdan ayırmadığımız cep telefonlarımız… Hiçbirini piller olmadan düşünmemiz mümkün değil.

Günlük hayatımızın ayrılmaz parçası olan bu pillerin de ömürleri var. Programımızda dikkat çekmek istediğimiz tam da bu. Kullanım ömrünü tamamlamış pillerin ne tür etkileri olabileceğini anlatmak…

-*--

Hizmet ömrü bitmemiş olan pil ve bataryaların insan sağlığına hiçbir şekilde negatif etkisi bulunmuyor. Tabii doğru şekilde muhafaza etmek şartıyla. Fakat hizmet ömrünü tamamlamış veya hasar görmüş pillerin zararları saymakla bitmiyor.

Atık pillerin çöpler vasıtasıyla toprağa karışması, denizlere, akarsulara ve kanalizasyonlara atılması veya yakılmaları durumunda içerdikleri kimyasal maddeler, çevrenin kirlenmesine yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre piller çöpe atıldıklarında zamanla bozuluyor. Gövdesinde akıntı meydana gelen pillerin içeriğinde bulunan cıva, kadmiyum ve kurşun açığa çıkıyor. Bu durum da insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Şimdi bu maddeler açığa çıktığında nelere sebep olduğuna bir bakalım. 

-*--

Cıva; bozulmadan doğada uzun süre kalabiliyor. İçme suyu veya gıda zinciri yoluyla insan vücuduna girebiliyor. Nörolojik bozukluklara, kansere, böbrek, karaciğer ve beyin dokularının tahribine, engelli çocuk doğumlarına neden olabiliyor.

Kadmiyum ise, akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku ve böbrek üstü bezlerin tahribine neden oluyor.

Yine kurşun da vücuda solunum, içme suyu veya gıda zinciri yoluyla giriyor. Vücuda giren kurşun, ciğerlere kadar ulaşıyor ve ciğerlerde yavaş yavaş emilerek kana karışıyor. Kan yoluyla ulaştığı karaciğer, böbrek, beyin ve kas gibi yumuşak dokularda 35-40 gün bekledikten sonra kemik ve diş gibi sert dokularda toplanıyor.

-*--

Yapılan araştırmalara göre, özellikle 0-6 yaş grubu çocuklar kurşun kirliliğinden yetişkinlere göre en az 4 kat daha fazla etkileniyor. Kurşun maddesinin; işitme bozukluğu, kansızlık, mide ağrısı, böbrek ve beyin iltihaplanması ve hatta ölüm gibi sonuçları olduğu biliniyor.

-*--

Tüm bu olumsuzluklar dikkate alındığında:

Pillerin çöpe atılmamaları, toprağa gömülmemeleri, akarsu, deniz veya göllere bırakılmamaları, yakılmamaları büyük önem arz ediyor. Yapılacak tek ve en uygun işlem, atık pillerin çöplerden ayrı toplanması, ev artıklarına karışmasının engellenmesi.

Bunun yanı sıra, atık piller çöpe atılmayacak kadar değerliler. Bu nedenle son yıllarda özellikle Avrupa’da çok sayıda geri kazanım tesisi kuruldu. Atık pillerin bünyesindeki zehirli maddelerin kontrol altına alındığı baz alındığında, artık bazı pillerin bünyelerinde bulunan çeşitli metallerin geri kazanılmasına yönelinmiş durumda.

Sonuç olarak atık pillerin başarılı bir şekilde toplanabilmesi için, tüketicinin muhakkak toplama noktalarına gitmesi gerekiyor.

-*--

 

Çevremizi ve bizi yakından ilgilendiren bir konuda daha farkındalık oluşturduğumuzu düşünerek bu haftaki programımızı da bitiriyoruz. Bir sonraki programda görüşmek ümidiyle Allah’a ısmarladık.

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP