Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Haberler Haberler ve Hava Durumu

Haberler ve Hava Durumu

Sayın dinleyiciler, bugün 29 Ocak 2016 Cuma. Türkçenin Sesinde haberleri dinliyorsunuz.

-*--

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete ortak bir basın toplantısı düzenledi. Albayrak, “Avrupa Birliği ile Enerji Faslı'nın açılması için süreç tekrar başladı. Türkiye ve AB arasındaki iş birliği son dönemde daha da önem kazandı.” dedi.

Canete ise, “Avrupa Birliği sadece 4 ülkeyle bu tür diyalog toplantıları düzenliyor. Türkiye, AB'nin enerji güvenliğinde kilit bir rol oynuyor. Gelecekte enerji sektöründe büyük değişimler olacak. Türkiye bu bölgede önemini sürdürecek.” diye konuştu.

-*--

Türkiye nüfusu, 2015'te 78 milyon 741 bin 53 kişi oldu.

Türkiye’de yaşayan nüfus 2015 yılında, bir önceki yıla göre 1 milyon 45 bin 149 kişi arttı. Erkek nüfusun oranı %50,2 kadın nüfusun oranı ise %49,8 olarak belirlendi. Yıllık nüfus artış hızı ise binde 13,4 oldu.

Türkiye’nin en kalabalık şehri 14 milyon 657 bin nüfuslu İstanbul. İstanbul’u 5 milyon 270 bin nüfusla Ankara ve 4 milyon 168 bin nüfusla İzmir izliyor.

-*--

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide Lefkoşa'da görüştü. Eide, görüşmenin ardından basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

Açıklamasında, "Uluslararası toplumlar çözüm konusunda düşüncelerini ifade etmeye başladı. Rum lider Nikos Anastasiadis'in Türkçe’nin Avrupa Birliği’nde resmî dil olarak kabul edilmesi önerisi önemli bir adımdır. Bu olumlu havanın dışarıya yansımasıdır. Tüm Kıbrıslılar için iki dilin de resmî dil olması önemli." diye konuştu.

-*--

Gökbilimciler, bugüne kadar bilinen en büyük güneş sistemini keşfetti.

Avustralya Ulusal Üniversitesinden bir grup bilim adamının yürüttüğü araştırmada, dev bir gaz gezegenin yıldıza sahip olduğu ortaya çıktı. Bu yıldızın, gezegene 1 trilyon kilometre uzakta olduğu görüldü. Yıldızın, gezegenin ekseninde bir tam turu tamamlaması neredeyse bir milyon dünya yılını alıyor.

Araştırmada, gezegenin Jüpiter'den 10 ila 12 kat büyük olduğu belirtildi. Gezegenin yıldızına uzaklığının da Dünya’nın Güneş'e uzaklığından 6 bin 900 kat fazla olduğu belirlendi.

-*--

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Türk girişimciler tarafından kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, üçü Türkiye'den beş üniversiteyle Erasmus Öğrenci Değişim Programı Anlaşması imzaladı.

Türkiye'den İstanbul Şehir Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Letonya'dan Riga Üniversitesi ve Slovenya'dan Ljubljana Üniversitesi Uluslararası Saraybosna Üniversitesinden öğrenci kabul edecek.

-*-- Ve spor

Türk Hava Yolları Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe, Hırvatistan'ın Cedevita Zagreb takımını 86-73 yendi.

Üç Türk temsilcisinin yer aldığı E grubunda Fenerbahçe 5’te 5 yaptı.

-*--

Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda tek erkeklerin 1 numaralı seribaşı Djokovic, 3 numaralı seribaşı Federer'i 3-1 yendi ve 6. kez finale çıktı.

Djokovic bu sonuçla Federer'e karşı oynadığı 45. müsabakasında 23. galibiyetini aldı. Sırp Tenisçi büyük turnuvalarda 19'uncu kez adını finale yazdırdı.

-*--

 

Türkçenin Sesinde haberleri dinlediniz.

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP