
Bestelenmiş Şiirler
BESTELENMİŞ ŞİİRLER
5.BÖLÜM
Sevgili Türkçe Dostları, Türkçenin Sesi Radyosundan selamlar, saygılar, sevgiler… Bir programda daha sizlerle beraber olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bestelenmiş Şiirler programımızda duygu dünyamıza sunduğumuz eserlerle şiir ve müziğin buluşmasına şahit oluyoruz.
Bu bölümde yine Türk Edebiyatının özgün bir ismini konu edeceğiz. Bu hafta sanat anlayışına değineceğimiz ve şiirlerine yer vereceğimiz şairimiz Özdemir Asaf.
1923’te Ankara’da doğan Özdemir Asaf, Galatasaray ve Kabataş Erkek liselerinde okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk, İktisat ve Gazetecilik bölümlerinde eğitim aldı. 1939’da Uyanış dergisinde ilk yazıları yayımlandı. Bir süre sigortacılık, Tanin ve Zaman gazetelerinde de çeviriler yaptı. Sanat Basımevini ve Yuvarlak Masa Yayınlarını kurdu, burada ürünlerini yayımladı.
Değerli dinleyicilerimiz, Özdemir Asaf’ın edebi kişiliği ve sanat anlayışına kısaca değinmek istiyoruz. Duygu ve düşünce yoğunluğuyla birlikte, alay ve taşlama tekniği; şiirine egemen olan önemli ögeler arasında yerini alır. İnsan ilişkilerinin toplumsal ve bireysel yanlarını sen-ben ikileminde vermiştir. Düşünce temelli bir yaklaşımla iki ya da dört dizelik yoğun şiirler yazmış, batı ve geleneksel şiir anlayışından esinlenerek özgün şiirler oluşturmuştur. Şaşırtmaya yönelik nükteleri şiirlerinde kullanmış, ilk şiirlerinde aşk, sevgi, ayrılık, ölüm; sonraki şiirlerinde ise kaçış, umutsuzlukla gelen tedirginlik vardır. Şiirin mesaj vermesi gerektiğini savunur. Şiir ve şairlikle ilgili görüşlerini “Yuvarlağın Köşeleri” adlı eserinde dile getirmiştir.
1960 kuşağı şairlerden olan Türk şiirinin usta ismi Ataol Behramoğlu, Büyük Türk Şiiri Antolojisi isimli çalışmasında Özdemir Asaf ile ilgili şunları söyler:
"Özdemir Asaf'ın şiirlerinin hem öz hem söyleyiş bakımlarından Asaf Halet Çelebi'nin şiirleriyle yakınlığı var. İlk kitabındaki şiirlerde de düşünceye ve sözcük oyunlarına eğilimi görülüyor. Fazıl Hüsnü Dağlarca, Orhan Veli ve Behçet Necatigil etkileri gözlemleniyor. İkinci kitabında, ilk kitabında da bazı şiirlerde duyumsanan, lirizm öne geçiyor. Fakat, gerek temaları, gerek sözcük dağarcığı ile fazlaca daralan bir şiir dünyası... Üçüncü kitabında bilgelik, özlülük, duygululuk ve ironinin üstün bir sentezi var."
Değerli Türkçe dostaları dilerseniz şimdi Özdemir Asaf’ın ezbere bilinen şiiri Lavinia’yı önce şiir olarak seslendirelim, ardından Türk Rock Müziğinin sevilen ismi Feridun Düzağaç yorumuyla dinleyelim.
Şiir: Lavinia
Şair: Özemir Asaf
Şiiri Seslendiren: Alper Tuna
Beste: Murat Özyüksel
Yorum: Feridun Düzağaç
LAVİNİA
Sana gitme demeyeceğim
Üşüyorsun ceketimi al
Günün en güzel saatleri bunlar
Yanımda kal
Sana gitme demeyeceğim
Gene de sen bilirsin
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim
İncinirsin
Sana gitme demeyeceğim
Ama gitme Lavinia
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme Lavinia
***
Sevgili dinleyicilerimiz Özdemir Asaf’ın kısa, anlaşılır ve çarpıcı cümlelerden oluşan şiirlerinden birkaç örnek sunmak istiyoruz.
Beni öyle bir yalana inandır ki,
Ömrümce sürsün doğruluğu.
///
Kaçmak istedikçe sana yakalanıyorum.
Söndürmek istedikçe sana yanıyorum..
Yenildim işte! Yine seni seviyorum.
///
Yalnızlık, yaşamda bir an,
Hep yeniden başlayan..
Dışından anlaşılmaz. /
Ya da kocaman bir yalan,
Kovdukça kovalayan..
Paylaşılmaz. /
Bir düşün'de beni sana ayıran
Yalnızlık paylaşılmaz
Paylaşılsa yalnızlık olmaz.
***
Edebiyat eleştirisi yazıları ile tanınan Mehmet Fuat ise Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi adlı çalışmasında, Özdemir Asaf ile ilgili şunları söyler:
"Özdemir Asaf 1950'lerde kişiliğini bulduğu, şiirinin özelliklerini belirgenleştirdiği zaman, bütün akımların dışında bir şairdi. Düşünceleri, duyguları yoğunlaştırıp kısacık şiirler yazışıyla Uzak Doğu ülkelerinin bilge şairlerine benziyordu. Bu özelliğiyle Garip akımının ilk günlerine de bağlanabilirdi, ama o akım içinde fazla bir yer tutmayan bu anlayış, Özdemir Asaf'da düşünceye iyice ağırlık verilerek benimsenmiş, özenle işlenmiş, geliştirilmişti. Şiir düşüncelerin, duyguların yoğunlaştırılmasında aranıyordu. Uzun şiirlerde bile parçaların bu anlayışla ele alındığı açıktı."
Değerli dinleyicilerimiz, Özdemir Asaf’a dair söylenecek çok söz var elbette, ama genel hatlarıyla ona ve şiirine dair söyleyeceklkerimiz bu kadar. Şimdi dilerseniz Özdemir Asaf’ın bestelenmiş şiirlerinden biri olan ‘Seni Saklayacağım’ adlı eserini ilk önce şiir olarak sunalım, ardından aynı eseri müzikal forma kavuşturan sevgili Mustafa Uysal’ın yorumuyla dinleyelim.
Şiir: Seni Saklayacağım
Şair: Özdemir Asaf
Şiiri Seslendiren: Alper Tuna
Beste ve Yorum: Mustafa Uysal
SENİ SAKLAYACAĞIM
Seni saklayacağım inan
Yazdıklarımda, çizdiklerimde
Şarkılarımda, sözlerimde.
Sen kalacaksın kimse bilmeyecek
Ve kimseler görmeyecek seni,
Yaşayacaksın gözlerimde.
Sen göreceksin duyacaksın
Parıldayan bir sevi sıcaklığı,
Uyuyacak, uyanacaksın.
Bakacaksın, benzemiyor
Gelen günler geçenlere,
Dalacaksın.
Bir seviyi anlamak
Bir yaşam harcamaktır,
Harcayacaksın.
Seni yaşayacağım, anlatılmaz,
Yaşayacağım gözlerimde;
Gözlerimde saklayacağım.
Bir gün, tam anlatmaya...
Bakacaksın,
Gözlerimi kapayacağım...
Anlayacaksın.
***
Sevgili dinleyicilerimiz bir program süresine sığdırabileceklerimiz şimdilik bunlar. Özdemir Asaf’ın şiir ve sanat anlayışını kısaca anlatmaya çalıştık. Haftaya bir başka şairimizden bahsetmeye ve eserlerinden örnekler sunmaya çalışacağız. Tekrar siz değerli Türkçe dostlarına saygı ve sevgilerimizi sunuyor, müzik ve şiir dolu günler diliyoruz. Hoşça kalınız.