Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Programlar Kültür Merkezlerimiz Kültür Merkezlerimiz

Kültür Merkezlerimiz

BEYRUT YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ

Lübnan Cumhuriyeti, kuzeyinde ve doğusunda Suriye, güneyinde İsrail ve Filistin’in yer aldığı bir Doğu Akdeniz ülkesidir. İkinci Dünya Savaşı sırasında 1943’te bağımsızlığını ilan eden Lübnan’ın kelime anlamı "beyaz dağlar"dır. Lübnan Dağları eteklerindeki karlar, 12 ay boyunca erimediği için bu coğrafyaya 'Lübnan' denmiştir. Yaklaşık 4 buçuk milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkenin başkenti Beyrut'tur.

2010 yılında vizelerin kaldırılmasıyla Türkiye; Lübnan halkı için vazgeçilmez bir turizm, alışveriş ve ticaret kapısı olmuştur. Bu durum da son yıllarda Türkçeye olan ilgiyi artırmıştır. Bu ilgiye cevap vermek amacıyla, 2014 yılında Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle Trablus Üniversitesiyle bir anlaşma yapılmış, Üniversiteye Enstitü adına bir kütüphane kurulmuştur.

Bu girişim, Türkçenin okullarda seçmeli yabancı dil olarak öğretilmesi ve bu bölümlerden mezun olan öğrenciler için iş imkânları artırmaya yönelik bir anlam da taşımaktadır. Lübnan’da Türk dilinin öğretilmesine yönelik atılmış en büyük adım, Beyrut Yunus Emre Enstitüsünün açılması olmuştur. 2012

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü merkez binasında 3 sınıf ve bir konferans salonu vardır. Merkez binası şehir merkezinde, Başbakanlık Sarayına ve birçok kültür merkezine de yakın bir konumdadır.

Kültür merkezinde kursiyerler, Türkçe derslerinin yanı sıra çeşitli kültürel faaliyetlere katılabilmektedir. Kursiyer kitlesinin büyük çoğunluğunu üniversite öğrencisi veya mezunu gençler oluşturmaktadır. Bu gençlerin Türkçe öğrenme sebepleri farklılık göstermektedir. Bununla birlikte; Türkçeye gösterilen ilginin temel sebebi olarak; ticaret, Türkiye’de üniversite eğitimi alma veya yaşama isteği, Osmanlı kültürüne duyulan merak ve Türk dizileri gibi etkenler sayılabilir. Bunların dışında Türk asıllı olup ana dilini öğrenmek amacıyla merkezimize gelen kursiyerler de mevcuttur.

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü, hem dil öğretimi hem de kültür-sanat faaliyetlerinin yoğunluğu açısından bir hayli hareketli bir merkezdir. Genel Türkçe derslerinin yanı sıra belli aralıklarla çocuk grupları açılmaktadır. Lübnan askerî birlikleri, bankalar, Türk Hava Yolları ve büyükelçilik çalışanları, üst düzey bürokratlar ve öğretim görevlileri de merkezimizde dil eğitim programları ve sınavlarına katılmaktadır.

 

Beyrut Yunus Emre Enstitüsünde sinema günleri, Türk dili, tarihi ve edebiyatı üzerine konferanslar, müzik dinletileri gibi birçok farklı alandan kültür-sanat etkinliğine de imza atılmaktadır. Bunların yanında 2015 yılı içerisinde Osmanlı arşivi fotoğraf ve belge sergisi,  Türk kahvesi günü gibi kültürel faaliyetler de büyük ilgiyle karşılanmıştır. Ayrıca Lübnan’da yapılan en büyük organizasyonlardan biri olan ‘Beyrut Ramazanları’ programına Türkiye Günleri adı altında katılım sağlanmaktadır. Programda gerçekleştirilen ebru sergileri, tasavvuf müziği konserleri ve halk oyunları gösterileri büyük beğeni toplamaktadır.

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUMLAR
25 Şubat 2016 22:26

Karşılıklı konuşma şeklinde olursa daha canlı olur kanaatindeyim. Ellerinize sağlık,

YORUM YAP