Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Programlar Bunları Biliyor Musunuz Bunları Biliyor Musunuz

Bunları Biliyor Musunuz

Yağmur sesi… Korunaklı bir yerde dinleyince kulağa ne de hoş geliyor değil mi?  Hele sonrasında getirdiği koku… Mis gibi…

Atmosferdeki su buharı toz parçacıkları üzerine yoğunlaşır ve yağmur damlaları oluşur. Bunu biliyor olabilirsiniz. Ya bu damlaların hızı ne kadar, bunu biliyor musunuz?

Bu sorunun cevabı yağmur damlalarının büyüklüğüne, ağırlığına ve havanın yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Ayrıca yağmur damlaları yere doğru düşerken sık sık diğer damlalarla çarpışır ve daha büyük su damlaları oluşur.  Çapı yaklaşık 5 milimetre olan bir yağmur damlası saniyede yaklaşık 10 metre yani saatte 36 kilometre hızla hareket eder. Daha küçük yağmur damlalarının hızı ise daha düşüktür. 

                                                  

 

Uykusunda sayıklayanlardan mı, yoksa buna tanık olanlardan mısınız?

Bilim adamları bunun sebebini de araştırmış ve şöyle açıklamışlar:

Uykuda konuşma, bir tür uyku bozukluğudur. Çoğu kişi sessiz ve belirsiz bir şekilde konuşsa da çığlıklar atan ve herkesi korkutan hastalara da rastlanır. Bu rahatsızlık uyku bozukluğu olan kişilerde görülür. Ancak bazen rahatsız bir gece geçiren kişilerde de geçici olarak görülür. Uykusunda konuşan kişiler genellikle tam olarak uykuya dalamaz ve dinlenmiş olarak uyanmazlar. Çünkü yeterince uyumamak gece boyu gerçekleşmesi gereken mucizelere engel olur. Yani bu sürede gerçekleşen büyüme, dinlenme, enerji depolama ve öğrenme gibi işler yarım kalır…

Uzmanlara göre; stresten uzak durmak ve uykudan hemen önce bir şeyler yememek kaliteli bir uyku için şart.

                                                       

 

Bumerang nasıl geri döner?

Bumerangın bu yolculuğunu etkileyen beş faktör vardır. Bunlar: Yerçekimi, pervane hareketi, atış şekli, kanatların eşitsiz hızı tarafından oluşan kuvvet ve hâkim rüzgâr.

Bumerangı bir yere tutturulmamış bir pervane olarak düşünün. Pervaneli uçakların önündeki ya da helikopterin tepesindeki gibi bir pervane… Bu pervaneler dönerken havada ileri doğru bir güç oluştururlar. Uçak ya da helikopter bu güç sayesinde hareket eder. Ancak bumerangın tutunacağı bir yer yoktur.

 

Bumerang onu fırlattığımızda harekete geçer. İki kanat arasındaki hız farkı, dönen bumerangın tepesinde sabit bir güç uygular. Dolayısıyla bumerang da sürekli olarak sağa ya da sola döner ve bir daire çizerek atan kişiye geri döner.

                                    

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP