Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş
Anasayfa Programlar Bunları Biliyor Musunuz Bunları Biliyor Musunuz

Bunları Biliyor Musunuz

Bir varmış, bir yokmuş… Gepetto adında yaşlı bir marangoz varmış. Gepetto usta, ağaçtan bir kukla yapmış. Bu kuklaya... Evet J Pinokyo ismini vermiş. Pinokyo yaramaz bir çocukmuş. Zor anlarında mavi bir orman perisi ona yardım edermiş. Fakat Pinokyo bazen yalan söylermiş. Her yalan söylediğinde bildiğiniz gibi burnu uzarmış…

 

Masal bize ne anlatmış: “Yalan söylemek, çocuklar için çok kötü bir huydur.” Acaba büyükler bunu unutmuş mu? Pembe veya beyaz, çoğu yalan söyler olmuş. Pinokyo gibi burunları uzamış mı? Hayır. Ama burunları mutlaka kaşınmıştır. Çünkü bu hareket özellikle beyaz yalanların klasik işaretidir.

Yalan söylemek kan akışını ve kalp atışını hızlandırır. Bu da dokunma hissi uyandırır. Özellikle burnumuz bu konuda hassastır. Beynimizden gelen uyumsuzluk sinyalleri kaşınmaya veya karıncalanmaya neden olur. Tabii bu, yalanı yakalamakta yeterli değildir ama yalan söylendiğine dair ipucu verir. Unutmadan beden bir şekilde yalana karşı koyar.

                                                     

 

Kaşlarımız ve kirpiklerimiz neden saçlarımız gibi uzamaz?

Vücudumuzdaki bütün kıllar sürekli uzamaz. Kılın türüne göre büyüme süreleri değişir. Mesela saçımız günde ortalama 0,35 milimetre uzar. Sonra birkaç gün hiç uzamaz. Duraklama evresinden sonra tekrar uzamaya başlar. Kaşlar ve kirpiklerde bu evreler değişiklik gösterir. Örneğin kirpiklerde büyüme evresi ortalama 30 gündür. Kılların uzamasının durduğu evre ise daha uzundur. Kaşlarda duraklama evresi ise birkaç yıl sürer. Her insanda bu evrelerin süreleri genlerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

 

                                  

Hey! Şu kuşlara bir bakın… Yani hayalinizde canlandırın J Atlantik kıyılarındayız… Okyanusun üstünde uçan kocaman kanatlı kuşlar… Yiyecek arıyorlar… Suya dalıyorlar, hem de çok hızlı… Bunlar sümsük kuşları…

Sümsük kuşları, en büyük deniz kuşlarıdır. Kanatları yaklaşık 1.8 metredir. Suyun üstüne yakın balıklarla beslenirler. Balıkları 30 metre yüksekten görürler. Avlanmak için kanatlarını kapatır ve 80 kilometre hızla ok gibi suya dalarlar. İyi ama bu hızla suya dalan kuşlar nasıl hiç zarar görmüyor?

Bilim insanları bu sorunun cevabını buldu: Sümsük kuşunun kafatası çok güçlü. Kafasında hava keseleri var. Bunlar dalış sırasında oluşan darbeleri emiyor. Ayrıca suya girerken boyun kasları geriliyor ve boynu dümdüz kalıyor. Bir de bu canlılar suya dalış hızlarını çok iyi ayarlıyorlar. Böylece yüksek mesafeden suya dalınca zarar görmüyorlar. 

 

                                        

 

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP