Canlı Yayın
Dinlediğini Paylaş

Gezgin ile Bezgin

                                                                            GEZGİN İLE BEZGİN

                                                                                  1.Bölüm-Afyon

 

Gezgin: Yepyeni bir programla karşınızdayız. Ben Gezgin. İşim sizlerle Türkiye’yi gezmek.   Elbette gezerken birlikte keşfetmek…

Gezgin: Nerede kaldın Bezgin? Dinleyicilerimiz bizi bekliyor…

Bezgin: Geldim geldim. Kaplıcalarda uyuyakalmışım. Kusuruma bakmasınlar.

Gezgin: Geçen hafta Afyon’da kaplıcalardaydık; sen oraları çok beğendin de bir daha mı gittin?

Bezgin: Yoo… Sıcak su iyi geldi, kaslarım gevşedi, yerimden kalkamadım.

Gezgin: Neyse ki ben senden daha gencim. En azından programa yetişiyorum.

Bezgin: Stüdyoya gelmemize gerek yoktu ki…

Gezgin: Nasıl yani? Telefonla teknik Kasım’a mı bağlansaydık?

Bezgin: Yoo... Gittiğimiz yere canlı yayın aracını da götürseydik ya. Tabi genç olduğun için yine sen taşırdın.

Gezgin: Gençlik başıma dert oldu şimdi de. Peki, ben taşırım yeter ki sen uyuyakalma…

Bezgin: Her hafta bir şehir kolay mı sanıyorsun? Benim yaşıma gel de seni de göreceğiz bakalım.

Gezgin: Tamam Bezgin Ağabey... Geçen haftanın izlenimlerini paylaşalım istersen.

Bezgin: Sen Ankara’dan Afyon’a nasıl gidilir, Afyon’un neleri meşhur, oradan hangi hediyeler alınır, onu anlat… Kaplıcaları bana bırak! 2 gün çıkmadım sıcak suyun içinden, neye iyi geliyor ben bilirim.

Gezgin: Anlaştık o zaman. Kıymetli dinleyiciler, yurt dışından Afyon’a gelmek için öncelikle uçakla Ankara’ya gelmeniz gerekiyor. Ardından otobüs veya araba ile Afyon’a ulaşabilirsiniz. Afyon’a sabah saatlerinde gelirseniz ilk işiniz…

Bezgin: Uyumak.

Gezgin: Tabi ki hayır… Dinlenmeden önce kahvaltıda Afyon’un o leziz mi leziz, nefis mi nefis, ıfff, canım çekti şimdi, sucuklu yumurtasını yemek.

Bezgin: Tamam, sonra uyuruz. Aç karnına uyunmaz zaten.

Gezgin: Bezgin,  müsaade var mı? Kaplıcalara daha gelmedik de…

Bezgin: Nasıl gelmedik, geçen hafta ordaydık ya hani.

Gezgin: Öyle demek istemedim. Senin konun kaplıcalardı ya... Birazdan sana sıra gelecek.

Bezgin: Sayın Gezgin, benim sırama daha varsa şuraya uzanayım o zaman. Bugün uykumu alamamışım da.

Gezgin: Olur mu öyle Bezgin? Seyircimizin karşısında uyunur mu?

Bezgin: Ben yaşlıyım, siz bilmezsiniz, uykunuzu almayınca tökezlersiniz.

Gezgin: Hızlıca anlatıyorum o zaman, konuşma sırası sana çabucak gelsin diye…

Afyon, Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alır. Dünya çapında mermer, sucuk ve lokumları ile tanınır. Ayrıca, kaplıcaları ile de sağlık turizminde önemli bir yerdedir. Afyon aynı zamanda tarihi bir şehirdir, Selçuklu’dan kalma yapılar şehre özel bir doku kazandırmıştır.  Afyon binlerce yıllık medeniyetlerin birikimini yansıtır. Arkeolojik kalıntıları, asırlık yapıları, milyonlarca yıllık mağaraları, termal zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle Afyon kesinle görülmesi gereken bir yer.

Bezgin: Bir dakika, el sanatlarını da unutma.

Gezgin: Haklısın. Alın teri ve göz nurunun yoğrulduğu, yüzlerce yıldır devam eden el sanatları… Bu şehre gelip de eski sokaklarında dolaştığınızda el sanatlarının icra edildiği küçük dükkânları ziyaret etmeyi unutmayın. O küçük dükkânlarda keçe yapan, demire şekil veren, bakırı işleyen, dantel ören, kilim dokuyan, oya işleyen o güzel insanlar sizi samimiyetle karşılayacak ve size güler yüzleriyle birlikte çay ikram edeceklerdir. Sonra… Peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve enfes lezzetleriyle de ciddi bir turizm potansiyeline sahiptir Afyon. Bu güzel ilimiz, yerli ve yabancı turistler için pek çok tarihî ve doğal güzellikleri içinde barındıran bir turizm cenneti. Kaplıcalarında şifa bulurken, tarihin içinde dolaşabilir, festival ve şenliklerde bu güzel şehrin insanlarıyla hoşça vakit geçirebilirsiniz. Afyon aynı zamanda Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktasıdır, kara ve demiryolu ile doğuyu batıya ve kuzeyi güneye bağlar. Biraz da tarihi yerlerinden, görmemiz gereken yapılardan bahsedeyim. Hierapolis, Afyon Müzesi, İhsaniye Ayazini Kasabası, Zafer Müzesi, Afyon Kalesi, Ulu Cami, Dokimaia Antik Kenti, Avdalas Kalesi, Mısri Cami, İscehisar Kaya Mezarları, İshaklı Kervansarayı, İnsuyu Mağarası yüzü aşkın tarihi yapılardan sadece birkaçı. Böyle işte… Bezgin, şimdi sıra sende…

Bezgin: Hah, geldi mi sıra bana. Tam da dalmışım ya, neyse… Ne diyorduk. Hah… Kaplıcalar… Sağlık turizmi yönünden oldukça şanslı olan Afyon’da 5 tane büyük kaplıca bulunmakta ve tümü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi ilan edilmiştir. “Geleceğin Termal Başkenti” olarak nitelendirilen Afyon termal merkezleri şunlardır: Gazlıgöl, Hüdai, Heybeli, Ömer ve Gecek.  Şimdi biraz da bu kaplıcaların faydalarından bahsedelim. Kaplıcada içme suyu olarak kullanılan su, sodyum bikarbonatlı sular grubuna girer. Suyun ılık şekilde içilmesi durumunda ağrılı böbrek hastalıklarına, mide rahatsızlıklarına, karaciğere, safra yollarına ve bağırsak ağrılarına iyi geldiği biliniyor. Aynı zamanda havuzlardaki su ise, romatizmaya, eklemlere, kireçlenmeye, selülite, siyatiğe, kas ağrılarına, cilt hastalıklarına, solunum yolları hastalıklarına, felce, kalp ve damar hastalıklarına ve daha birçok şeye iyi geliyor.

Gezgin: Dersine iyi çalışmışsın Bezgin,  maşallah.

Bezgin: İki gün kalınca kaplıcalarda çok şey öğreniyorsun…

Bezgin ve Gezgin: Haftaya başka bir şehirde buluşmak üzere…

PAYLAŞ
DEĞERLENDİRİN
YORUM YAP